Adaugă Răspuns 
 
Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CONȘTIINȚĂ - NEPUTINȚĂ ȘI PREDARE
24/02/2016, 01:15 PM
Răspuns: #1
CONȘTIINȚĂ - NEPUTINȚĂ ȘI PREDARE
CONȘTIINȚĂ – NEPUTINȚĂ ȘI PREDARE
Numai moartea mă putea salva de alcoolism, dar, ca orice om, am dreptul și sunt capabil de a mă apropia de adevăr. Trebuie să o fac, pentru că alcoolismul este amenințarea din spatele meu și mă așteptă după fiecare colt, și eu nu am nici un refugiu unde să fiu protejat.
Primul Pas din cei doisprezece, incluși în Programul Alcoolicilor Anonimi, este: "Am recunoscut neputința mea în fața alcoolului – că nu mai sunt stăpân pe viața mea.."
Cuvântul cheie, aici, este de fapt "neputința" alcoolicului. Recunoașterea unui alcoolic într-un sens medical, nu este greu de făcut, chiar dacă este neplăcut, tot trebuie să o facă. După ce trece prin mâinile a zeci de medici și șarlatani pentru tratament, va bea în continuare. Metodele de tratament promovează știința - sunt convins de loialitatea și diagnosticarea acesteia, dar nu și de vindecare cu ajutorul ei. Există o serie de simptome cunoscute care disting alcoolicii de un consumator obișnuit, fie chiar excesiv.
Cu toate acestea, prin precizarea și recunoașterea neputinței sale în sensul în care recomandă Programul AA – pare un abis, un ”fund al sacului”, dar duce la reușită. Cuvântul "neputință" pentru mine, datorită mândriei, înainte de acceptare, părea ofensator. Mai ales că prietenii și familia, dintre care mulți, așa cum îmi dau seama acum, erau și ei bolnavi, mă îndemnau să renunț la băut apelând la conștiința și voința mea.
În ceea ce privește conștiința se pare că a fost complet atrofiată în timpul perioadelor de consum exagerat încât vocea ei împotriva consumului de alcool, și nu numai, a fost aproape de neauzit. Pentru mine, în acele vremuri nu conștiința a creat probleme, ci rușinea, rușinea m-a forțat să trăiesc în minciună, să mă dau mare, să ascund bani sau băutură pentru a mă îmbăta în secret față de toată lumea. Ca un alcoolic, am apelat, și eu la conștiința lor, ca să-i ”conving să ierte slăbiciunea mea " - ”pentru ultima dată", conștiința mea a fost otrăvită și ucisă. Ar fi o naivitate să cred că m-aș fi oprit din băut de dragul altcuiva, de exemplu, de dragul mamei, soției, copiilor, chiar dacă au fost astfel de tentative, succesul lor a fost minim, și de scurtă durată
Conștiința mea nu s-a trezit datorită abstinentei de la alcool și nu ca un motiv pentru acest lucru. Mai degrabă, aceste două evenimente simultane au fost rezultatul unui al treilea - și anume faptul că, a adus viața mea la disperare, și în final, am căzut în genunchi, smerit, și am admis neputința mea, în spiritul celor 12 Pași AA, în sens restrâns abstinența la alcool și în sensul larg - chiar pentru viața mea, astfel conștiința mea a început să se trezească.
Mi se părea umilitor să mă gândesc că în această lume a materiei, guvernează o Putere Superioară și nu invers. Negarea din plin a acestei oportunități a fost dată de mândria mea. Am fost prea mândru să recunosc că spiritul superior este mult mai puternic. Și am fost pedepsit, pe drept, pentru această aroganță. În lupta cu demonul alcoolism, chiar recurgeam la ajutorul unor ”acțiuni iluzorii”, contam pe puterea voinței. Mândria m-a înșelat și m-a forțat să lupt cu morile de vânt.
Toate luptele mele cu alcoolismul le-am pierdut rușinos, până am ajuns la recunoașterea faptului că nu există nici o putere omenească suficientă pentru a rezista alcoolului. Un fel de cromozom, lipsit de sens, a decis pentru mine că sunt alcoolic. Recunoașterea neputinței în fața alcoolului nu mi-a făcut rău – dimpotrivă mi-a adăugat putere.
Nu există nici o altă cale de a recunoaște eliberarea din tot ceea ce se întâmplă în această lume și în special a tot ce s-a întâmplat cu mine în eliberarea din haosul alcoolismului.
Aceasta este o logică greu de acceptat în gândirea celui mândru – pentru el predarea înseamnă înfrângere și nu o victorie. Întâlnirile AA și Programul m-au învățat să mă predau pentru a învinge. M-am predat și am învins!
Constantin - Suceava
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
Adaugă Răspuns 


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)