Adaugă Răspuns 
 
Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum trecem peste mahmurelile emoţionale
22/12/2015, 02:38 AM (Ultima modificare: 22/12/2015 02:42 AM de Gabriel.)
Răspuns: #1
Cum trecem peste mahmurelile emoţionale
Cum trecem peste mahmurelile emoţionale

Unul din cele mai bune lucruri datorate intrării în abstinenţă este că nu mă mai trezesc dimineaţă cu senzaţia de vomă, cu capul mare şi mari regrete pentru noaptea anterioară. Am fost încântat să pun mahmureală la timpul trecut. Asta, desigur până am avut prima mahmureală emoţională, în abstinenţă fiind.
După ce m-am oprit din băut şi consum de cocaină, am plutit pe un norişor pufos în primele luni. Am crezut că încetând consumul şi fiind abstinenta totul se va rezolva. Şi adevărul este că multe s-au rezolvat. Sigur, am mai avut momente de frustrare şi furie. Bombăneam că trebuie să îmi schimb obiceiurile cu prietenii. Mă plângeam că n-aş vrea să merg la întâlniri când de fapt ştiam că am nevoie să mă duc. Dar după ce m-am plâns de mai multe ori sponsorului, ţipând în pernă şi fumând câteva ţigări în plus, de obicei îmi reveneam destul de repede. Pentru majoritatea timpului eram recunoscător şi aş îndrăzni a spune, fericit.
Abia pe la mijlocul sezonului de sărbători, în primul an de abstinenţă, m-am trezit într-o dimineaţă simtin-du-mă diferit, şi nu în bine. Era într-o vineri – dimineaţă de după petrecerea de sărbători de la serviciu. Nu se întâmplase nimic oribil. Ba dimpotrivă, folosisem toate uneltele din trusa mea că să trec prin această experienţă fără să sufăr. Mi-am sunat sponsorul înainte de a merge la petrecere, am ajuns mai târziu şi am plecat mai devreme, n-am uitat să mănânc înainte să mă duc, şi mi-am sunat sponsorul din nou în drum spre casă. Nu băusem nici un pic, şi nici măcar nu am fost tentată să o fac.
Cu toate că trecusem peste un obstacol major, când m-am trezit dimineaţă următoare capul, mâinile şi picioarele îmi erau grele. Nu voiam să mă dau jos din pat. O tristeţe palpabilă mă cuprinsese şi aveam un nod în stomac. Chiar şi după ce am făcut un dus, mă simţeam extenuată şi gelatinosa. Îmi reamintea de felul cum mă simţeam după o noapte de băut din greu. Aveam sentimentul de temut că făcusem ceva îngrozitor, dar creierul meu încă nu reuşea să-mi spună exact despre ce e vorba. În asemenea zile, să-mi verific căsuţa vocală mă înfricoşa, pentru că întotdeauna aveam şanse mari să aflu vreo tâmpenie făcută în seară precedentă.
Dar nu făcusem şi nu spusesem nici o prostie în seara cu petrecerea de la serviciu. Îmi aminteam clar cum am venit acasă – o premieră faţă de celelalte evenimente similare. M-am băgat în pat înainte de 10 seară, fusesem mândră de mine. Deci, de ce mă simţeam îngrozitor ? Am pus întrebarea la o întâlnire. “Ai o mahmureală emoţională”, mi-a spus una dintre femei după întâlnire. Serios? m-am gândit, Asta e un nou fel de mahmureală cu care trebuie să mă confrunt? Ce anume putea să mă facă să mă simt atât de rău de dimineaţă, ca şi când aş fi dat gata 12 vodci şi un gram de blow în seară dinainte? Mi-a explicat că şi atunci când trecem prin situaţii emoţionale sau provocatoare puternice, chiar fără să bem, putem rămâne cu o reacţie reziduală mentală şi fizică, care seamănă îngrijorător de mult cu mahmureală după băutură.
Nu contează dacă declanşatorul este legat de muncă ori familie sau orice altceva, putem avea aceeaşi senzaţie mizerabilă. În acea dimineaţă era efectul combinat al fricii de a merge la petrecere, al fetei fals-fericite pe care a trebuit să mi-o iau ca să trec peste, şi al perioadei petrecute uitându-mă la un grup de oameni cum se îmbată. Eram atât de preocupată să trec uşor peste noaptea aceea, ca şi cum n-ar fi fost mare lucru, încât nu am putut recunoaşte efectul avut asupra mea. Prăbuşirea inevitabilă m-a lăsat cu o senzaţie de parcă aş fi băut din greu noaptea precedentă.
Am avut acelaşi fel de mahmureli emoţionale dimineaţa, după ce am avut vreun vis foarte viu legat de băutură ori după ce am petrecut ceva timp care m-a consumat psihologic, cu familia sau prietenii. De cele mai multe ori pot să rememorez şi să văd că aş fi putut să am mai multă grijă de mine. De obicei este vorba de declanşatoarele HALT (hungry, angry, lonely, and/or tired) mă las să ajung înfometată, mȃnioasa, însingurată şi/sau neodihnită .
Uneori pot să ies din situaţii care ştiu că ar putea să mă facă vulnerabilă emoţional. De exemplu, nu mă duc la petrecerea de sărbători de la serviciu în fiecare an. Când colegii mă îmbie linguşitor, răspunsul meu este, “Îmi pare rău, nu pot să vin anul acesta.” Încerc să mă retrag din conversaţii care devin bârfitoare, deasemenea, pentru că ştiu că după aceea mă voi simţi că după ce aş fi ras două sticle de vin pe stomacul gol şi pe nedormite. (ştiu asta pentru că tot o mai fac, sunt departe de a fi perfectă.)
Alte circumstanţe care mă pornesc sunt de ne-evitat. De exemplu, încă urăsc petrecerile. Să fiu într-un grup de oameni care au vin şi cocktails în mȃini îmi provoacă ceva peste care, în cei 11 ani de abstinenţă, nu am putut trece. Poate că într-o zi asta se va schimbă, dar deocamdată e aşa cum este. Deci, în timp ce mă străduiesc să le evit, există situaţii în care nu pot să fac pe pustnicul şi trebuie să apar. Una din cele mai rele mahmureli emoţionale mi s-a întâmplat în dimineaţă de după căsătoria mea. La petrecere am fost încântată că toată lumea se distra minunat şi nu am avut pică pe drăguţele lor pahare de vin. Dar, a două zi dimineaţă, mă simţeam că o fiară care fusese înţepată şi îndemnată toată noaptea. N-aş fi fost surprinsă să văd nişte colţi în gură mea dacă mă uităm în oglindă.
Pentru mine, faptul că mahmurelile emoţionale sunt uneori inevitabile, tot aşa cum visele despre băut şi resentimentele sunt inevitabile, mă ajută să le accept. Dacă pot face asta, să recunosc ceea ce se intȃmplă şi să încerc să trec peste de ce, în curȃnd îmi trece. Întotdeauna trece. Măcar acest tip de mahmureală nu necesită un tratament cu trei Bloody Mary, patru scuze josnice şi un pumn de Advil.
sursa-https ://rehabreviews.com/holidays-perfect-escuse-to-drink/-by-lisa smith
traducere-radu
adaptare- gabi
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
Adaugă Răspuns 


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)