Adaugă Răspuns 
 
Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Abstinenta ca mod de viata
07/11/2015, 09:13 AM
Răspuns: #1
Abstinenta ca mod de viata
NEVOIA DE A MA SIMTI BINE
(Subtitlu: DIN ACELEASI MOTIVE)
Mi-aduc aminte ca un psiholog, "vedeta TV", spunea ca oamenii divorteaza din aceleasi motive pentru care se casatoresc.
Mi s-a parut aiurea la inceput, dar mai apoi mi-am dat seama ca toate calitatile partenerului meu de viata au devenit, pentru mine, defecte, in momentul in care le-a indreptat doar catre ceilalti, intorcandu-se cu spatele spre mine.
Acum stau si ma gandesc, in mod analog, ca motivul pentru care am intrat in abstinenta este unul si acelasi cu motivul pentru care am inceput sa beau: nevoia (vointa, ca sa folosesc un termen din psihologie) de a ma simti bine.
(Paranteza:
"După Freud, omul este o ființă mânată de principiul plăcerii: căutarea plăcerii și, respectiv, fuga de durere. Așadar Freud postulează că la temelia omului stă, ca forță motrice, voința de plăcere.
Adler afirmă că omul este dominat de principiul puterii, respectiv de dorința de a-și depăși complexele și de a deveni asemenea altor oameni care îi sunt superiori din vreun punct de vedere oarecare. Adler vede ca forță motrice în om voința de putere.
Frankl arată și susține cu dovezi empirice, faptul că forța motrice și motivația supremă în om este voința de sens, principiul logosului. Omul este totuși condus, mai presus de orice, de voința de a căuta, de a găsi și de a da un sens vieții sale.
Dacă omul ar fi mânat în primul și în ultimul rând de și numai de instinctele și pornirile sale (Freud) sau de complexele sale pe care vrea să le depășească (Adler), moralitatea, responsabilitatea, dragostea și sacrificiul nu pot fi explicate. Dar ele există! Și nu numai că există, dar omul este preocupat să dea un sens vieții sale, respectiv se simte responsabil pentru viața sa, și acțiunile sale se doresc a fi orientate spre scopuri care nu se pot reduce la simpla căutare a plăcerii sau la depășirea unor complexe."
"... Frankl susține că nevoia de sens a omului este fundamentală și că de îndată ce omul găsește un rost vieții sale, în pofida vitregiilor sorții, el devine capabil să facă față triadei tragice. Sensul are valoare pentru supraviețuirea și sănătatea noastră sufletească și spirituală.")
Mintea mea gaseste hibe peste tot:
- placerea - am invatat ca nu tot ce imi place imi face bine; am fugit de o durere si am dat de una si mai mare!
- puterea - as fi lipsit de onestitate fata de mine daca m-as multumi doar cu a-mi depasi complexele si a fi superior altora
- sensul - se apropie foarte mult de ceea ce-mi doresc, dar doar "sanatatea sufleteasca si spirituala" nu tine nici de foame, nu ma fereste nici de boli, nu-mi da o minte pozitiva! Si mai ales, este urmarea unei suferinte puternice. Dau un sens la tot ce se intampla, dar asta este doar ACCEPTARE.
Toate converg catre nevoia de a ma simti bine.
Am baut ca sa ma simt bine.
Eram timid si cu bautura prindeam curaj.
Eram taciturn si cu bautura deveneam vorbaret.
Eram fricos si cu bautura prindeam curaj.
Eram retras si cu bautura reuseam sa socializez.
Eram trist si cu bautura ma inveseleam.
s.a.m.d.
Eram eu si cu bautura pana cand bautura m-a baut pe mine!
Eu si bautura eram ok. Bautura si cu mine am fost un dezastru!
Nu pentru ca nu ma mai "simteam bine" am intrat in recuperare, ci pentru ca nu am mai suportat cat de rau ma simteam.
Intrarea in abstinenta m-a facut sa cunosc Programul. L-am imbratisat din dorinta de a ma simti bine, iar acum m-a imbratisat el pe mine.
Sunt patru laturi: fizic, mental, emotional, spiritual. Una singura daca lasi prea mult in urma, celelalte trei sunt afectate. Holistic, functioneaza ca un intreg, nu este suficienta fiecare latura in parte:
cand vrei bani nu ai iubire,
cand vrei iubire nu ai sanatate,
cand vrei sanatate, mintea (gandul) o ia razna;
parca niciodata nu le ai pe toate!
Ma simt bine doar cand sunt atent la toate cele patru laturi. Si asta face Programul pentru mine.
Eu o numesc RECUPERARE. Altii (nealcoolici), poate, DEZVOLTARE.
Eu vreau sanatate fizica, mentala, emotionala si spirituala.
(in "manualele" de dezvoltare personala autorii o denumesc "inteligenta").
Concluzie: programul in doisprezece pasi m-a ajutat si ma ajuta in continuare sa imi indeplinesc cea mai mare nevoie a mea:
NEVOIA DE A MA SIMTI BINE.---Stefan -Bucuresti
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
Adaugă Răspuns 


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)