Adaugă Răspuns 
 
Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bursa de adictii
02/09/2014, 10:25 AM
Răspuns: #1
Smile Bursa de adictii
Am revenit pe forum dupa o vreme de peregrinari de vacanta si dupa niste discutii cu Marius. Misiunea mea aici este ca lucrand pe recuperarea mea, sa fiu alaturi de cei care au alte adictii in afara de cea la alcool, sau alaturi de cea la alcool.
Mi se pare un gest frumos din partea Forumului AA sa gazduiasca un subforum unde sa-si gaseasca si altii locul, in sectiuni specifice.
Acum am sa postez ceva introductiv si am sa fac sectiunile oarecum experimental, fiindca in materie de tehnica sunt antitalent total, iar in timp am sa incerc sa pun materiale diverse.
Cu drag,
Free

PROCESUL SCHIMBARII

Modelul trans-teoretic “Ciclul schimbarii”, al lui Prochaska si Di Clemente ofera structura cea mai potrivita pentru a intelege modul in care indivizii trec printr-un numar de cicluri repetitive inainte de a ajunge la o schimbare.

In acest model sunt descrisi 5 pasi/5 faze prin care oamenii trec in procesul schimbarii:

PRECONTEMPLAREA – cand persoana nu doreste sa se schimbe, nici macar nu este constienta de problema sa ori o ignora si considera ca nu este nevoie de o schimbare. In aceasta faza consilierul de probatiune are sarcina de a pune persoana asistata pe ganduri si de a stimula perceptia asupra riscului si problemelor generate de comportamentul infractional.
CONTEMPLAREA – cand se gandeste la schimbare, cand simte ca ceva este in neregula cu comportamentul sau dar este inca ambivalent, nu a luat inca decizia de a se schimba. Contemplarea este un proces lung si necesita ca beneficiarul sa treaca de la faza de acceptare a existentei problemei la faze de acceptare a unor responsabilitati si sa simta un anumit disconfort legat de problema, sa vada ca e nevoie de schimbare, sa realizeze necesitatea de a se implica personal in gasirea unei solutii si sa faca primii pasi catre schimbare. In aceasta faza consilierul de probatiune il ajuta pe client sa cantareasca costurile si beneficiile comportamentului sau.
DECIZIA – este hotarat sa se schimbe, ia decizia de a se schimba dar nu a luat inca masuri in practica. Consilierul de probatiune ajuta clientul in gasirea celei mai bune modalitati de stocare a comportamentului infractionalsi a celei mai bune strategii de rezolvare a problemelor.
ACTIUNEA – face schimbarea, incearca sa se schimbe. In aceasta faza clientul este sprijinit in demersul sau de schimbare.
MENTINEREA – mentinerea noului comportament si a noului stil de viata fara a face uz de vechiul comportament. Sarcina consilierului de probatiune este de a oferi sprijin persoanei asistate in vederea identificarii si folosirii strategiilor de prevenire a caderii.
IESIREA sau RECADEREA pot interveni atat in faza de actiune cat si in cea de mentinere. Iesirea nu este irevocabila si poate conduce la realizarea pericolului de recadere si la reaparitia indoielilor, ceea ce presupune reantoarcerea in faza de contemplare. Oricum, iesirea poate prevala o recadere – si intoarcerea la vechiul comportament – ceea ce va situa clientul din nou la inceputul ciclului. Rolul consilierului in faza caderii este de a ajuta persoana asistata sa reparcurga ciclul schimbarii, fara a se bloca sau demotiva.
(Prochaska & DiClemente)
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
07/09/2014, 05:25 PM
Răspuns: #2
RE: Bursa de adictii
Consider topicul "Bursa de adictii" ca un fel de cafenea a acestui subforum, asa incat am sa-mi exprim aici bucuria pentru faptul ca exista acest loc unde cei cu alte adictii sau cu dependente incrucisate, pot sa-si gaseasca alinare. Eu am deschs cateva topicuri la solicitarea unui admin al acestui forum, insa lista ramane deschisa si la alte la adictii cum ar fi cea la fumat, la sport si remodelare corporala, la relatii, la cumparaturi si altele care fac ravagii in societatea de consum in care traim.
Cu speranta ca v-am putut fi de folos cu traducerile din Big Book-urile celor din OA si SA, va imbratisez cu mare drag si solidaritate si sper sa faceti mai departe pasul 12 si sa pastrati vie flacara recuperarii din boala de adictie.
Cu drag,
Freedom.
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
08/09/2014, 08:16 AM
Răspuns: #3
RE: Bursa de adictii
Multumim Freedom pentru informatiile din Bursa si,in special,pentru subtopicurile altor adictii.Din cate am inteles pana acum,punand cap la cap bruma de informatie pe care o am,se pare ca aceasta boala a adictivului este in sangele nostru si,daca avem sentimentul ca avem sub control o manifestare a ei(de pilda alcoolismul),e posibil sa nu observam cum se dezvolta si creste o alta manifestare a ei(cum ar fi mancarea compulsiva sau jocurile de noroc sau adictia sexuala.s.a.m.d),care ne poate lua prin surprindere.Deci se impune sa avem mintea treaza si sa observam,pe cat se poate,zilnic,ce tendinta de exagerare avem,pe ce tip de comportament punem o tusa,poate prea groasa,care ne poate aduce surprize negative.
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
08/09/2014, 08:48 AM
Răspuns: #4
RE: Bursa de adictii
Incerc sa vin în ajutor celor cu alte adicții, pun câteva adrese:
http://taa-romania.blogspot.ro/
http://aletzsa.wordpress.com/12-pasi-pt-codependeti/
http://alanon.wordpress.com/
Sper sa va fie de folos
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
08/09/2014, 10:39 AM
Răspuns: #5
RE: Bursa de adictii
Neatsa!

Cum sa nu ne fie de folos nea Constantin?! Multumim!
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
09/09/2014, 02:59 PM
Răspuns: #6
RE: Bursa de adictii
Multumim nea Constantin pentru ajutor si va mai asteptam sa imparatasiti si pe acest subforum, “experienta, puterea si speranta”.

Bine ai venit pe subforumul celorlalte adictii, draga Ovidiu si speram sa mai vii, sa mai participi, sa mai contribui.


Dupa cum am citit si am aflat de la altii, dependenta e o boala care-si gaseste alinarea cea mai buna in grupul de suport, in discutii cu sponsorul, la preot sau la programele pentru recuperarea din adictii, deoarece este boala “golului de iubire”, boala duhului cazut. Desigur ca la unii, dependenta declanseaza boli fizice sau psihice cu complicatii grave, dar in forma pura, dependenta se trateaza cel mai bine facand cei 12 pasi de crestere spirituala. Practic, cei 12 pasi ne dizolva ego-ul, ne creeaza o relatie pe vertical cu o Putere Superioara noua, ne restabilesc bunele relatii prin impacarea cu cei apropiati si ne invata sa traim constient pe viitor, ceea ce ne face din ce in ce mai deschisi si mai integrati, mai iubiti si mai putin singuri. Eu asa am simtit, am vazut si asa cred, dar desigur ca la altii poate fi altfel.
Cu drag,
Free Smile
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
09/09/2014, 04:40 PM
Răspuns: #7
RE: Bursa de adictii
Apoi no draga Free,

matale cu "speram sa mai vii, sa mai participi, sa mai contribui".....cu ce sa particip pacatele mele?! Ca nu le am cu de astea, nici in teorie, nici in practica. Big Grin ( faza de negare....). Doar sa contribui cu 2% din impozitSmile

Serios vorbind, io am dependente din astea, dar is rusinos si sfios ca o fata mare....
Voi citi cu mare interes si pagina asta si daca, vreodata voi avea de spus ceva...o voi face.

Felicitari pt initiativa.

Doamne ajuta!

Orice om poate iesi din orice dependenta.
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
10/09/2014, 07:54 AM
Răspuns: #8
RE: Bursa de adictii
Multumim nea Constantin pentru ajutorul dat.Orice mana intinsa este binevenita,intrucat nu se stie cat si cum poate lucra acea informatie si poate deveni inceput bun recuperarii unui om disperat.Sa va dea Dumnezeu sanatate!
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
11/09/2014, 12:31 PM
Răspuns: #9
RE: Bursa de adictii
(09/09/2014 04:40 PM)Ovidiu73 A scris:  Voi citi cu mare interes si pagina asta si daca, vreodata voi avea de spus ceva...o voi face.

Ovidiu draga, cu toata sfiosenia ta, eu stiu ca ai multi fini si prieteni printre dependenti, asa ca in mod cert stii multe despre modul cum se impletesc si se incruciseaza adictiile. Daca vreodata acest subforum va avea suficienti membri incat sa se sustina unii pe altii, va fi perfect si abia astept. Pana atunci, asa cum dependentii la altceva decat alcool, merg in AA ca sa caute ajutor, tot asa si aici pe forum ne putem ajuta unii pe altii, dat fiind trunchiul comun al bolii.
Cu drag,
Free.
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
12/09/2014, 11:48 AM
Răspuns: #10
RE: Bursa de adictii
(11/09/2014 11:41 AM)Constantin A scris:  Alcoolicii și toți dependenții au chimia creierului diferită și dificilă față de ceilalți oameni. Din această cauză mulți nu-și pot păstra abstinența în timp și recad, periodic sau definitiv. Mulți dintre noi se luptă și cu alte dependențe, anterioare sau dobândite în abstinență, cu care trebuie să se lupte, cum sunt: fumatul, cafeaua, dulciurile, sexul, mâncatul compulsiv, jocurile de noroc, etc. Unele dobândite anterior altele dobândite în timpul abstinenței. Fondatorii AA ne-au avertizat că există pericolul să înlocuim o dependență cu o altă dependență sau cu mai multe. Creierul nostru este ”cablat” deteriorat, încât avem nevoie de stimulente pentru a trăi normal sau cel puțin să ”amorțim” unele stări emoționale. Am înlocuit alcoolul cu cantități tot mai mari de cafea, tutun, medicamente, noi hobbyuri și activități care ne-au acaparat tot mai mult până am devenit dependenți
După câțiva ani petrecuți în AA m-am lăsat de fumat(instantaneu, o minune Dumnezeiască care mi s-a întâmplat) dar am descoperit că dulciurile îmi dau o stare de bine și am tot căutat această stare până am observat că m-am îngrășat, slăbește dacă mai poți, renunță dacă mai poți. Am încercat alte metode , cheltuiala energiei prin activități fizice, dar ce mai poți face la vârsta mea? Lăsatul de fumat a fost o binefacere, dar m-a convins cât de ușor putem înlocui dependențele, ce înseamnă să nu ții cont de avertizările Programului. Mintea noastră caută ceva cu care să se simtă bine(pot apela la droguri? Exclus!). Unele hobbyuri pot deveni dependențe - chiar dacă nu sunt nocive, de exemplu pescuitul, vânătoarea, mersul pe bicicletă, joggingul, televizorul, etc. dacă nu sunt practicate cu măsură vor crea probleme. Programul și simțul măsurii ne învață să fim temperați în toate, ne face atenți că ce e prea mult strică. Participarea la întâlnirile grupului mă fac să văd la timp ce se întâmplă cu mine/noi ca să pot opri la timp instalarea unei noi dependențe. Pentru noi totul trebuie să fie cu măsură.

Foarte, foarte adevarat. Am prieteni abstinenti la alcool, care tot mereu privesc ecranul telefonului mobil ca sa vada cine ce a mai postat pe facebook Confused, sau altii care au tot timpul prin buzunar cate un salamior de biscuiti sau o ciocolataBig Grin. Am mai auzit un prieten abstinent la alcool care spunea ca din cand in cand, se scapa la pacanele, din cauza tensiunii interioare si de teama ca agitatia ar putea sa-l duca spre alcool.

La mine mecanismul e cam asa, dupa cum am observat practicand "starea de martor" : apare ceva sau se aduna maruntisuri , se instaleaza frica, creste tensiunea si implicit nevoia de evadare din realitatea prezenta si de zacut in starea aceea de confort bolnavicios, de amanare. Cum mintea mea nu cuprinde ideea de alcoool astazi, duc mana spre mancare, sau ma burzuluiesc si fac un fel de furtuna in ibric ca dependentii de control.
De aceea mi-e necesar si important sa fac mereu si mereu pasul trei, sa las viata in voia celui care poate si sa ma bucur de ceea ce am, sau cum zice taranul: "Fa Rai din ce ai!"
(cateodata merge usor, cateodata e mai greu, dar inca-s in miscare, ceea ce e pozitiv :rolleyesSmile

Cu drag,
Free
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
Adaugă Răspuns 


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)