Adaugă Răspuns 
 
Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Despre PASUL 7
15/06/2014, 03:59 PM
Răspuns: #1
Despre PASUL 7
- Pasul Sapte -
“Cu umilinta, I-am cerut sa ne indeparteze slabiciunile”


Desi fiecare dintre cei doisprezece Pasi constituie in sine un proces separat, cu totii se completeaza intr-o anumita masura – aspecte ale Pasului Unu se combina in Pasul Doi, parti ale Pasului Patru se amesteca in toti Pasii care urmeaza. Poate ca cea mai subtire linie de demarcatie este aceea dintre Pasii Sase si Sapte. La prima vedere, Pasul Sapte poate parea aproape ca un gand intarziat al Pasului Sase. In Pasul Sase am dedicat o mare cantitate de timp si efort in incercarea de a ne spori constientizarea defectelor de caracter si de a consimti fara rezerve sa scapam de ele. Acum tot ce ne trebuie este sa cerem, nu-i asa?

Nu este tocmai asa. Acest Pas inseamna mult mai mult decat sa completam o cerere catre Puterea Superioara si sa asteptam raspunsul. Este nevoie de pregatire spirituala. Este nevoie sa intelegem ce inseamna “cu umilinta“ in acest context. Este nevoie sa gasim o modalitate care sa se potriveasca cu spiritualitatea noastra. Si, mai este nevoie sa punem in practica principii spirituale in locul defectelor de caracter.

PREGATIREA PENTRU LUCRUL LA PASUL SAPTE

Deja am facut cea mai mare parte a pregatirii spirituale de care avem nevoie ca sa incepem Pasul Sapte. Este important sa facem legatura intre munca pe care am depus-o si rezultatele pe care ea le-a produs.

Toti Pasii de pana acum au servit la sadirea semintelor umilintei in spiritul nostru. Lucrand la Pasul Sapte, acele seminte prind radacini si cresc. Multi dintre noi au dificultati legate de conceptul de umilinta. Incepusem sa dezbatem aceasta problema in Pasul Sase si merita toata atentia noastra si in Pasul Sapte. Avem nevoie sa intelegem ce inseamna umilinta pentru noi si in ce fel se descopera prezenta ei in viata noastra.

Nu trebuie sa confundam umilinta cu umilirea. Atunci cand suntem umiliti ne este rusine, ne simtim fara valoare. Umilinta este aproape total opusa acestui sentiment. Prin parcurgerea Pasilor, am indepartat invelisuri de negare, egou si egocentrism. De asemenea, am inceput sa construim o imagine de sine mai pozitiva si sa punem in practica principii spirituale. Inainte nu ne puteam vedea fortele pentru ca partea noastra buna, sanatoasa, era ascunsa in spatele bolii. Acum putem! Asta este umilinta. Pentru a intelege mai bine acest concept, vom da exemple despre felul in care umilinta se manifesta adesea.

Atunci cand am intrat in recuperare aveam idei fixe. De cand suntem in recuperare, tot ceea ce credeam in trecut a fost pus sub semnul intrebarii. Am fost asaltati de idei noi. De exemplu, daca am crezut ca detinem controlul, simplul fapt ca am ajuns la A.A. admitandu-ne neputinta, a fost probabil de ajuns pentru a ne schimba perspectiva. Din cauza alcoolismului, nu am reusit sa invatam lectia pe care insasi viata ne-o dadea, despre cat de mult control poate sa detina o persoana. Prin abstinenta si prin parcurgerea primilor sase pasi, am invatat foarte multe despre cum sa traim.

Multi dintre noi am venit in A.A. cu o anumita mentalitate. Singurul mod in care stiam sa obtinem ce vrem era printr-o abordare indirecta si prin manipularea altora. Nu puteam sa ne inchipuim ca aveam aceleasi sanse de a ne implini nevoile, sanse poate chiar mai mari, fiind sinceri si directi. Petrecusem atatia ani invatand sa pastram o fata de pocker, sa ne ascundem compasiunea si sa fim duri. Cand am ajuns in A.A. eram deja foarte buni la asta; asa de buni incat alcoolicii novici se uitau la noi asa cum noi ne uitam la alcoolicii “cu state mai vechi” atunci cand am fost la inceputul “carierei”. Invatasem sa suprimam toata umanitatea si, in cele mai multe cazuri, devenisem complet inumani.

Indepartarea de scena pe care se jucau astfel de jocuri ne-a permis sa fim expusi la idei noi. Am invatat ca este in regula sa avem sentimente si sa le aratam. Am descoperit ca regulile strazii sunt valabile numai pe strada; in lumea reala acestea sunt nebunesti si adesea periculoase. Am devenit mai sensibili, mai vulnerabili. Nu mai confundam bunatatea cu slabiciunea.

Schimbarea acestor atitudini are un efect major. De multe ori, ni se schimba chiar si aspectul fizic. Incruntarea sprancenelor si maxilarele inclestate se relaxeaza in zambete. Lacrimile incep sa izvorasca libere, descoperind spiritul nostru inundat.

Multi dintre noi am ajuns in A.A. convinsi ca eram victime ale ghinionului, ale circumstantelor nefavorabile si ale conspiratiilor menite sa ne zadarniceasca intentiile bune. Credeam ca suntem oameni buni, dar total neintelesi. Justificam orice rau pe care il faceam ca find auto-aparare, asta daca eram capabili sa ne dam seama ca facusem vreun rau. Mana in mana cu aceasta atitudine, erau sentimentele de auto compatimire. Savuram suferinta proprie si stiam in adancul fiintei noastre ca rasplata pentru durere era ca niciodata nu trebuia sa ne analizam propria vina in nici un aspect.

Dar, primii sase pasi ne-au determinat sa incepem sa facem tocmai acest lucru, sa ne analizam vina noastra in toate. Inainte am crezut ca anumite situatii ni se intamplau noua; acum vedem cum acele situatii fusesera de fapt create de noi. Ne dam seama de toate sansele pe care le-am irosit. Incetam sa mai dam vina pe altii pentru ceea ce s-a intamplat in viata noastra. Incepem sa vedem ca locul in care am ajuns fusese in cea mai mare parte determinat de alegerile pe care le-am facut.

Umilinta este un sentiment al propriei umanitati. Daca suntem la prima experienta cu Pasul Sapte, acesta poate fi momentul in care simtim pentru prima oara compasiune pentru noi insine. Este cu adevarat emotionant sa ne dam seama pentru prima oara ca suntem doar oameni si ca facem tot efortul de care suntem capabili. Luam hotarari, si bune si rele, si speram ca totul va fi bine. Constientizand acum cine suntem cu adevarat, vedem ca asa cum noi facem tot efortul de care suntem in stare, tot asa fac si alti oameni. Simtim o legatura reala cu ceilalti, stiind ca cu totii suntem supusi acelorasi nesigurante si greseli, si ca toti avem vise pentru viitor.

Acum avem nevoie sa ne constientizam propria umilinta si sa vedem cum se face simtita in viata de zi cu zi.

- Care dintre atitudinile mele s-au schimbat de cand sunt in recuperare? Unde anume lucrurile exagerate au fost dezumflate? Unde anume partea buna, sanatoasa din mine a iesit la lumina?
- In ce fel umilinta imi afecteaza recuperarea?
- In ce fel constientizarea propriei umilinte ma ajuta la parcurgerea acestui Pas?

Parcurgerea pasilor de pana acum ne-a ajutat sa construim o relatie cu Dumnezeu, asa cum Il intelege fiecare dintre noi. Aceasta munca va da roade din plin pe masura ce inaintam in Pasul Sapte. In Pasul Doi am inceput pentru prima oara sa ne gandim la o Putere Superioara care ne putea ajuta sa gasim recuperarea din alcoolism. De acolo, am mers mai departe la hotararea Pasului Trei, de a ne lasa vointa si viata in grija Puterii noastre Superioare. Am apelat la aceasta Putere de multe ori pe parcursul Pasului Patru si apoi, in Pasul Cinci, i-am impartasit acestei Puteri cele mai intime detalii ale vietii noastre. In Pasul Sase am descoperit ca Dumnezeu, asa cum si-L inchipuie fiecare dintre noi, poate sa faca pentru noi mai mult decat doar sa ne mentina abstinenti.

- Cum a evoluat in Pasii de pana acum, felul in care inteleg eu Puterea Superioara? In ce fel a evoluat relatia mea cu Puterea Superioara?
- In ce fel parcurgerea primilor sase Pasi m-a pregatit pentru Pasul Sapte?

VOM CERE CA DEFECTELE SA NE FIE INDEPARTATE

Asa ca, acum ii vom cere lui Dumnezeu, asa cum si-L inchipuie fiecare dintre noi, sa ne indeparteze defectele. Probabil ca raspunsul va depinde foarte mult de felul in care ni-L inchipuim pe Dumnezeu. Sunt atat de multe feluri in care este perceput Dumnezeu, incat este imposibil sa avem exemple in acest ghid pentru felul in care fiecare persoana in parte va fi influentata in lucrul la Pasul Sapte. Este suficient sa spunem ca felul in care parcurgem pasii trebuie sa ne reflecte propria spiritualitate.

Fiecare persoana poate avea un ritual al ei, o cale personala de a-i cere Puterii Superioare sa-i indeparteze defectele de caracter. Pentru a implini scopul acestui ghid, vom numi aceasta cale / ritual in mod generic “rugaciune”. Cuvantul “rugaciune” este acceptat in comunitatea noastra ca fiind o descriere a felului in care comunicam cu Puterea Superioara. Tonul cu care cerem este zugravit in cuvintele “cu umilinta“. Cerem cu toata sinceritatea, din adancul fintei noastre, din locul cel mai apropiat de nucleul nostru spiritual, ca defectele sa ne fie indepartate.

- Cum ii voi cere Lui Dumnezeu, asa cum mi-L inchipui eu, sa-mi indeparteze defectele de caracter?
- Pot alti alcoolici in recuperare sa ma ajute sa ma hotarasc cum trebuie sa cer? Le-am cerut sa-si impartaseasca cu mine experienta, puterea si speranta? I-am cerut indrumare nasului meu?

Asa cum se intampla cu orice alt aspect al programului nostru, nu vom cere o singura data ca defectele noastre de caracter sa fie indepartate. Vom cere asta iar si iar, de-a lungul intregii vieti. Modul in care vom cere se va schimba cu siguranta, pe masura ce se va schimba si felul in care ni-L inchipuim pe Dumnezeu. Nimic din ceea ce facem in acest moment nu ne blocheaza pentru totdeauna intr-un anume mod de a parcurge Pasul Sapte.

A NE DA LA O PARTE

Cei mai multi ne dam seama ca probabil avem nevoie sa facem mai mult in acest pas decat numai sa ne rugam ca defectele sa ne fie indepartate. Avem nevoie sa facem ceva care sa-L invite pe Dumnezeu, asa cum si-L inchipuie fiecare, sa lucreze in viata noastra. Putem sa-I cerem Lui Dumnezeu sa ne indeparteze un defect, pentru ca apoi sa ne agatam de acest defect cu toata puterea. Cu cat pastram mai multa distanta intre noi si Puterea Superioara, cu atat mai putin vom simti prezenta acestei Puteri. Trebuie sa ne mentinem constientizarea propriei persoane pe care am castigat-o in Pasul Sase si sa-i alaturam o constientizare a felului in care Dumnezeu lucreaza in viata noastra.

- In ce fel se aplica principiul spiritual al capitularii in a ne da la o parte pentru ca o Putere Superioara sa poata lucra in viata noastra?
- Care pot fi beneficiile faptului ca las o Putere Superioara sa lucreze in viata mea?
- Cum ma simt stiind ca o Putere Superioara are grija de mine si ca lucreaza in viata mea?

PRINCIPII SPIRITUALE

In Pasul Sapte ne vom concentra pe capitulare, incredere si credinta, rabdare si umilinta. In Pasul Sapte capitularea noastra va fi la un nivel mult mai adanc. Ceea ce a inceput in Pasul Unu cu o constientizare a alcoolismului, acum implica si o constientizare a defectelor care merg mana in mana cu alcoolismul. De asemenea, si capitularea de la Pasul Doi este adancita. Ajungem la credinta ca Puterea noastra Superioara poate face pentru noi mai mult decat sa ne mentina doar abstinenti. Ne asteptam de asemenea ca aceasta Putere sa ne elibereze de defectele de caracter. Odata cu trecerea timpului, avem tot mai multa incredere in Puterea Superioara si in procesul de recuperare.

- Mi-am acceptat neputinta in fata propriilor defecte de caracter, ca si in fata alcoolismului? Explica pe larg.
- In ce fel capitularea mea s-a adancit?

Principiile spirituale de incredere si credinta sunt nucleul Pasului Sapte. Trebuie sa fim destul de siguri de Puterea noastra Superioara pentru a-i incredinta propriile defecte de caracter. Trebuie sa credem ca Puterea Superioara va face ceva cu ele, altfel cum am putea cere sa fie indepartate? Trebuie sa evitam orice tendinta de a ne nota felul in care credem ca Dumnezeu ne va scapa de defectele de caracter. Nu este prea dificil de vazut unde poate sa duca o astfel de gandire daca descoperim ca mai avem un anumit defect dupa ce a trecut o anume perioada de timp. In loc de asta, ne concentram pe actiunile pe care trebuie sa le facem in acest Pas: cerem cu umilita, practicam principiile spirituale, ne dam la o parte din calea Lui Dumnezeu. Poate ca rezultatele Pasului Sapte nu se vor vedea imediat, dare ele se vor vedea cu siguranta in timp.

- Cred ca Puterea mea Superioara ma va scapa de defectele de caracter sau ca ma va elibera de impulsivitatea de a actiona sub influenta lor?
- Cred ca voi fi o persoana mai buna ca rezultat al parcurgerii acesti Pas?
- In ce fel credinta mea in Dumnezeu, asa cum IL inteleg eu, a devenit mai puternica, ca rezultat al parcurgerii Pasului Sapte?

Increderea si credinta singure nu ne vor fi suficiente pentru parcurgerea acestui pas de-a lugul intregii vieti; avem nevoie si de rabdare. Chiar daca a trecut destul de mult timp de cand am inceput sa cerem sa scapam de un anumit defect, trebuie sa mai avem rabdare. Poate ca, de fapt, nerabdarea este unul dintre defectele noastre. Putem sa privim timpul in care trebuie sa asteptam ca fiind un dar, ca si timpul in care avem cea mai mare nevoie sa practicam principiul rabdarii. In definitiv, una dintre cele mai sigure cai spre progres este de a trece peste barierele care se ridica de-a lungul calatoriei noastre spirituale.

- Unde mi s-au ivit sanse de crestere spirituala in ultimul timp? Ce am facut cu ele?

In sfarsit, pe masura ce parcurgem acest Pas, avem nevoie sa tinem minte, mai mult decat orice, principiul umilintei. Daca ne punem cateva intrebari, este destul de usor de dedus daca abordam acest pas cu umilinta.

- Cred ca numai Puterea mea Superioara poate sa ma scape de defectele de caracter? Am incercat cumva sa o fac de unul singur?
- Am devenit nerabdator atunci cand nu am scapat de defecte imediat, chiar in clipa in care am cerut asta? Sau am incredere ca voi scapa de ele atunci cand Dumnezeu crede ca este vremea?
- Perceptia mea a fost cumva distorsionata in ultimul timp? Am inceput oare sa cred despre mine ca sunt mai important si mai puternic decat in realitate?

MAI DEPARTE

In acest moment poate ca am inceput sa ne intrebam ce trebuie sa simtim. L-am rugat pe Dumnezeu, asa cum si-L inchipuie fiecare, sa ne scape de defectele de caracter; am pus in practica principiile programului atat cat am putut noi de bine; dar, poate ca inca ne surprindem actionand inainte de a gandi, si ne luptam cu propriile defecte. Desigur, nu mai bem si multe dintre circumstantele vietii noastre probabil ca s-au imbunatatit, poate ca relatiile noastre sunt mai stabile, dar ne-am schimbat? Am devenit persoane mai bune?

In timp, vom descoperi ca Dumnezeu a lucrat in viata noastra. Vom fi poate surprinsi de nivelul de maturitate sau spiritualitate pe care il demonstram atunci cand facem fata unor situatii in care, in trecut, ne-am fi purtat foarte ne-spiritual. Intr-o buna zi ne vom da seama ca unele dintre vechile noastre comportamente au devenit tot atat de straine pentru noi precum ni se parusera la inceput principiile spirituale. Dupa o asemenea revelatie, poate ca vom incepe sa ne gandim la ce fel de persoane fusesem cand am venit pentru prima oara la A.A. si cat de mica este asemanarea cu persoanele care suntem acum.

- Am avut momente in care am fost capabil sa ma abtin de la a actiona sub influenta unui defect de caracter si, in loc, am pus in practica un principiu spiritual ? Recunosc asta ca fiind mana Lui Dumnezeu in viata mea?
- Ce defecte au fost indepartate din viata mea sau a caror putere asupra mea a fost micsorata?
- De ce Pasul Sapte da nastere unui sentiment de seninatate?

Incepem sa ne traim viata mult mai spiritual. Incetam sa ne mai gandim atat de mult la ceea ce vom obtine, chiar si din recuperare, si incepem sa ne gandim la cum am putea contribui. Lucrurile pe care le facem ca sa ne mentinem si sa ne hranim spiritul, devin un obicei; poate acum le facem cu placere. Descoperim ca suntem liberi sa alegem modul in care vrem sa privim orice situatie din viata noastra. Incetam sa ne mai plangem de lucrurile marunte ca si cum ar fi tragedii majore. Devenim capabili sa tinem capul sus cu demnitate si sa ne pastram integritatea, indiferent de ce ne aduce viata. Pe masura ce devenim din ce in ce mai comfortabili cu finta noastra spirituala, va creste si dorinta de a vindeca relatiile noastre. Incepem acest proces in Pasul Opt.
(Sursa:http://alcooliciianonimicraiova.uv.ro/?page_id=165)
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
Adaugă Răspuns 


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)