Adaugă Răspuns 
 
Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Despre PASUL 6
15/06/2014, 03:55 PM
Răspuns: #1
Despre PASUL 6
- Pasul Sase -
“Am consimtit fara rezerve ca Dumnezeu sa ne scape de toate aceste defecte de caracter”


Incepem lucrul la Pasul Sase plini de speranta care s-a infiripat in noi pe parcursul primilor cinci pasi. Daca am fost destul de meticulosi, probabil ca am acumulat si ceva umilinta. In Pasul Sase, umilinta inseamna ca suntem capabili sa ne vedem pe noi insine cu mai multa claritate. Am vazut care este natura exacta a greselilor noastre. Am vazut in ce fel ne-am facut rau noua insine si altora comportandu-ne sub influenta defectelor noastre de caracter. Am vazut care au fost tiparele noastre de comportament si am ajuns sa intelegem in ce fel suntem predispusi sa actionam sub influenta acelorasi defecte iar si iar. Acum suntem complet pregatiti sa scapam de aceste defecte de caracter.

“A consimti fara rezerve” nu se intampla peste noapte. Este un proces lung care adesea se desfasoara pe parcursul intregii vieti. Imediat dupa un inventar moral, se poate sa ne simtim intr-adevar foarte pregatiti sa scapam de defecte. Daca avem ceva experienta si suntem in general destul de constienti de defectele noastre si inca mai actionam sub influenta unora dintre ele, vom descoperi ca nivelul bunavointei creste. Constientizarea singura, nu va fi niciodata de ajuns pentru a ne face sa consimtim, dar este primul pas necesar pe drumul catre consimtire. Insusi procesul inventarului ne-a sporit constientizarea propriilor defecte de caracter; parcurgerea Pasului Sase va face asta si mai mult. A consimti fara rezerve inseamna sa ajungem la o stare spirituala in care nu suntem doar constienti de defectele de caracter, nu suntem doar obositi de ele, nu suntem doar increzatori ca Dumnezeu, asa cum il intelege fiecare dintre noi, o sa ne scape de ceea ce trebuie, ci inseamna toate acestea la un loc.

Ca sa putem consimti fara rezerve, avem nevoie sa vorbim despre temerile legate de Pasul Sase. De asemenea, trebuie sa aruncam o privire la felul in care vom scapa de defectele de caracter. Pasul Sase spune ca numai o Putere Superioara ne poate scapa de ele. Dar ce inseamna asta de fapt? Care este responsabilitatea noastra in Pasul Sase? Analizarea acestor intrebari impreuna cu nasul nostru ne va fi de ajutor sa gasim indrumare in parcurgerea acestui Pas.

CE CONSIMTIM FARA REZERVE ?

Daca suntem nou veniti in A.A. si asta este prima noastra experienta cu Pasul Sase, multe din defectele noastre de caracter ni se vor parea atat de stridente incat probabil ca reactia imediata va fi o dorinta coplesitoare de a scapa de ele. Le vedem pentru prima oara in toata “splendoarea” si vrem sa scapam de ele – astazi !

De indata ce trecem peste aceasta prima reactie, probabil vom descoperi ca simtim totusi ceva teama sau nesiguranta in ceea ce priveste schimbarea. Aproape pentru oricine necunoscutul este infricosator. Am trait mult timp cu defectele de care vrem sa scapam probabil cea mai mare parte a vietii.

Este posibil sa avem ceva temeri despre cum vor fi vietile noastre fara aceste defecte. Unele dintre ele pot parea mai mult capacitati vitale de supravietuire decat defecte de caracter. Ne intrebam daca nu cumva indepartarea acestor defecte nu ne va afecta capacitatea de a ne castiga existenta. Este posibil ca idea de a fi “cetateni respectabili” sa ni se para respingatoare. Multi dintre noi sunt puternic legati de o anumita imagine – suntem cool, suntem la moda, suntem dincolo de limitele societatii – si ne place asa. Poate ca ne temem ca parcurgerea Pasului Sase ne va transforma in niste conformisti plictisitori. Poate ca unii dintre noi gandim ca nu avem altceva decat defecte si ne intrebam ce va mai ramane din noi daca defectele sunt indepartate. Probabil ca temerile noastre sunt vagi si neclare. Daca le supunem putin logicii vom descoperi cu siguranta ca sunt total nefondate. Cu alte cuvinte, daca exprimam aceste temeri cu voce tare, le vom vedea asa cum sunt cu adevarat.

- Exista lucruri care imi plac la mine, dar care pot fi considerate “defecte”? Imi este teama ca ma voi transforma intr-o persoana de care nu imi va place daca acele parti ale caracterului meu vor disparea?
- Care sunt lucrurile de care cred ca voi scapa?

Daca am mai avut vreo experienta cu Pasul Sase inainte, defectele noastre de caracter nu constituie nici o noutate. De fapt, poate ca vom fi uimiti sa constatam ca inca mai avem un defect anume, sau poate ca ne va intrista faptul ca descoperim acelasi vechi defect manifestandu-se intr-o forma noua.

De exemplu, suntem inca complexati. Poate ca nu ne mai straduim sa ii convingem pe altii ca suntem “tari” printr-o serie de incercari lamentabile, dar inca avem defectul. Felul in care s-a manifestat in comportamentul nostru in ultimul timp poate fi mult mai subtil si mult mai perfid. Poate ca am sabotat inconstient eforturile altora astfel incat noi sa aratam mai bine prin comparatie, sau poate ca am nesocotit dorintele altora pentru ca nu ne serveau in mod direct interesele. Ce este cel mai dureros atunci cand ne dam seama de asta mai tarziu in recuperare este ca am avut tendinta de a ne privi pe noi insine intr-o lumina mai buna. Ne este rusine ca i-am ranit pe altii. Poate ca suntem cuprinsi de teama ca nu suntem capabili sa ne schimbam, ca un defect de caracter sau altul va fi mereu prezent. Putem sa ne linistim putin la gandul ca acum suntem constienti de ceea ce am facut si avem bunavointa de a lucra la asta. Avem nevoie sa ne pastram speranta si increderea ca procesul de recuperare functioneaza chiar si asupra celor mai adanc inradacinate defecte.

- Inca mai cred in procesul de recuperare? Cred ca ma pot schimba?
- In ce fel m-am schimbat pana acum? Care sunt defectele care nu imi mai influenteaza comportamentul?
- Am defecte de care nu cred ca pot scapa? Care sunt acelea? De ce cred ca nu pot scapa de ele?

…CA DUMNEZEU SA NE SCAPE…

Da, Pasul Sase specifica faptul ca numai o Putere Superioara noua insine poate sa ne scape de toate aceste defecte de caracter. Oricum, felul in care fiecare dintre noi intelege asta este influentat in mod direct de experienta luptei si a capitularii specifice Pasului Sase.

Primul lucru pe care il facem cei mai multi in legatura cu defectele noastre de caracter este ca ne hotaram sa nu le mai avem. Din nefericire, aceasta hotarare este zadarnica – aproape tot atat de eficienta asa cum erau incercarile noastre disperate de a ne controla consumul de alcool. Putem avea ceva succes pentru o vreme, dar defectele noastre de caracter vor iesi la iveala din nou in cele din urma. Problema este ca defectele de caracter fac parte din noi. Intotdeauna vom fi predispusi sa ne manifestam cele mai grave defecte de caracter atunci cand suntem in situatii stresante.

Ce trebuie sa facem in Pasul Sase este foarte asemanator cu ceea ce a trebuit sa facem in primii doi Pasi. Trebuie sa recunoastem ca am fost infranti de o forta interioara care nu ne-a adus nimic altceva decat durere si degradare in viata noastra; apoi, trebuie sa recunoastem ca avem nevoie de ajutor ca sa ne confruntam cu acea forta. Trebuie sa acceptam in totalitate ca nu putem scapa singuri de defectele de caracter si trebuie sa ne pregatim sa-i cerem lui Dumnezeu, in Pasul Sapte, sa ne scape el.

- In ce fel incerc sa controlez sau sa scap de defectele mele de caracter? Ce rezultate au avut incercarile mele?
- Care este diferenta intre a consimti fara rezerve ca Dumnezeu sa ma scape de toate defectele mele de caracter si a le inabusi eu insumi / insami?
- In ce fel parcurgerea acestui pas imi creste increderea in Dumnezeu asa cum il inteleg eu?
- In ce fel capitularea mea se adanceste in acest pas?
- Ce actiune pot face care sa demonstreze ca am consimtit fara rezerve?

TOATE ACESTE DEFECTE DE CARACTER

Chiar si dupa toata munca pe care am depus-o la Pasii Patru si Cinci, nici acum nu suntem pe deplin lamuriti asupra naturii defectelor noastre de caracter. Probabil ca ne intrebam unde se sfarsesc defectele de caracter si unde incepe caracterul in cadrul structurii complexe a personalitatii noastre. De ce facem lucrurile pe care le facem? Este vina cuiva? Cand ne-am simtit asa pentru prima oara? De ce? Cum? Unde? Daca nu suntem atenti, putem deveni atat de obsedati de noi insine incat pierdem din vedere scopul pentru care lucram la Pasul Sase. Avem nevoie sa ne concentram eforturile. Tinta noastra este sa devenim mai constienti de defectele noastre de caracter, asa incat sa putem consimti fara rezerve sa fim scapati de ele, si nu sa le analizam originea sau sa ne lasam cuprinsi de un acces de egocentrism.

Defectele noastre de caracter sunt repere ale caracterului nostru de baza. Este foarte probabil sa descoperim ca avem acelasi caracter de baza ca toata lumea. Avem nevoi si incercam sa le satisfacem. De exemplu, avem nevoie de dragoste. Defectele intra in scena in modul in care obtinem dragostea. Daca mintim, inselam, le facem rau altora si ne degradam pe noi insine ca sa obtinem dragoste, atunci actionam sub influenta defectelor. Defectele sunt trasaturi umane de baza care au fost alterate de egocentrism. Cu ajutorul nasului, avem nevoie sa trecem pe lista fiecare defect pe care il avem, sa descriem felul in care ne influenteaza comportamentul, sa ne uitam la felul in care ne afecteaza viata si, foarte important, sa descoperim ce simtim atunci cand actionam sub influenta lui. Imaginandu-ne cum ar fi viata noastra fara fiecare defect de caracter, ne va ajuta sa vedem ca putem trai si fara el. Unii dintre noi transpun asta in practica incercand sa gaseasca principiul spiritual opus fiecarui defect de caracter.

- Pune pe o lista fiecare defect si da-i o definitie scurta.
- In ce mod comportamentul meu este influentat de acest defect?
- Atunci cand actionez sub influenta acestui defect, cum ma afecteaza pe mine si pe altii?
- Ce sentimente asociez cu acest defect?
- Incerc cumva sa-mi reprim anumite sentimente, actionand sub influenta anumitor defecte?
- Cum ar fi viata mea fara acest fel de comportament? Ce principiu spiritual por sa pun in practica in locul defectului?

PRINCIPII SPIRITUALE

In Pasul Sase o sa ne concentram atentia pe angajament si perseverenta, bunavointa, credinta si incredere, si pe acceptarea de sine. In acest punct al lucrului la Pasul Sase, ar trebui sa fim foarte constienti de deficientele noastre. De fapt, poate ca suntem atat de constienti de ele incat, in viata de zi cu zi, putem sa le observam atunci cand apar si chiar ne putem infrana de la a actiona sub influenta lor in cele mai multe cazuri. Din cand in cand, constientizarea poate sa se mai diminueze si poate ca nu mai suntem atat de vigilenti in monitorizarea propriului comportament. Este nevoie de o cantitate de energie incredibil de mare sa ne monitorizam la fiecare pas si sa inabusim fiecare impuls de a o lua razna. Ne vom relaxa in viata de zi cu zi pana cand, surprinzator, ne vom trezi ca ne simtim bolnavi si rusinati, si ne vom intreba cum a fost posibil sa facem iar asta, dupa toata munca pe care am depus-o.

Oricum, nu renuntam, ci facem un angajament fata de propria recuperare. Ne mentinem noile principii spirituale pe care le-am descoperit, in ciuda pasului inapoi. Continuam sa facem pasi inainte, chiar daca am facut unul sau mai multi inapoi. Ceea ce cautam noi este o imbunatatire progresiva si nu perfectiune imediata.

- In ce fel imi demonstrez angajamentul fata de recuperare astazi?
- Prin parcurgerea primilor cinci pasi am perseverat in recuperare. De ce este perseverenta atat de vitala pentru Pasul Sase?

Aplicarea principiului spiritual al bunavointei inseamna pur si simplu ca avem bunavointa de a actiona diferit. Asta nu inseamna neaparat ca vom actiona diferit, sau ca suntem capabil sa actionam diferit. Poate ca cel mai bine ar fi sa ilustram aceasta atitudine printr-un exemplu.

Sa presupunem ca am fost nesinceri – cu familiile, cu angajatorii, cu prietenii – in multe feluri, de la cel mai nesemnificativ pana la cel mai grav. In timp ce poate parea ca este mai bine sa devenim binevoitori progresiv, in etape, daca ne concentram bunavointa in primul rand asupra celor mai rele si mai distrugatoare forme de minciuna, acest pas inseamna ca am consimtit fara rezerve sa scapam de toate defectele de caracter. Asta inseamna ca avem bunavointa de a nu mai fi niciodata nesinceri, chiar si in cea mai mica forma. Acest lucru poate parea prea mult pentru noi, dar trebuie sa-l facem doar pentru astazi.

Este greu sa avem atata bunavointa, in special cand consecintele vizibile ale micilor noastre minciuni nu sunt atat de grave. Poate ca suntem constienti ca nu suntem intru totul sinceri, dar ne gandim ca nu facem nici un rau nimanui si putem scapa cu fata curata, asa ca de ce sa ne facem atatea griji? Dar, acest mod de gandire poate avea cele mai grave consecinte spirituale. Se poate sa fie adevarat ca nimeni nu a fost serios ranit de minciunile noastre, sau ca nimeni nu va afla niciodata, dar nesinceritatea se va rasfrange asupra spiritului nostru de aici inainte. Chiar daca nu suntem pe deplin constienti de asta, chiar daca dormim foarte bine noaptea, rezultatul actionarii sub influenta unui defect atunci cand avem posibilitatea de a nu o face, este o piedica in calea cresterii noastre spirituale. Daca continuam sa fim refractari, vom sfarsi prin a ne bloca cresterea spirituala.

- Am bunavointa de a scapa de toate defectele de caracter in acest moment? Daca nu, de ce nu?
- Ce am facut ca sa-mi demonstrez bunavointa astazi?

Cantitatii de bunavointa pe care trebuie sa o avem pentru parcurgerea acestui pas, ii trebuie alaturata si o cantitate corespunzatoare de credinta si de incredere. Trebuie sa credem ca o Putere Superioara va lucra in viata noastra atat cat este necesar. Continuand exemplul cu nesinceritatea, trebuie sa avem incredere ca Puterea noastra Superioara nu ne va scapa de defectul minciunii in asa fel incat sa devenim brutal de sinceri, incapabili sa ne tinem gura atunci cand rostirea adevarului ar rani pe cineva. Atata timp cat “ne dam la o parte” ca sa il lasam pe Dumnezeu sa lucreze in viata noastra, vom trai exact atata crestere spirituala de cat avem nevoie.

- In ce masura este inca prezenta teama mea de ceea ce voi deveni? S-a diminuat vreun pic de cand am inceput sa lucrez acest Pas?
- In ce fel imi sporesc increderea in Dumnezeu, asa cum Il inteleg eu, prin parcurgerea acestui Pas?

Cuvintele fara rezerve si toate jucand un rol atat de important in acest Pas, este usor sa devenim exagerat de critici cu noi insine si perfectionisti. Avem nevoie sa ne amintim ca, chiar daca bunavointa noastra trebuie sa fie completa, noi nu vom deveni perfecti – astazi sau vreodata. Atunci cand actionam sub influenta unui defect, impotriva vointei noastre, trebuie sa practicam principiul acceptarii de sine. Trebuie sa acceptam faptul ca, desi inca mai putem actiona sub influenta vreunui defect, avem de asemenea bunavointa de a ne schimba. Constientizand acest fapt ne reinnoim angajamentul pentru schimbare. Am crescut spiritual exact atata cat trebuia pentru astazi si daca am fi perfecti nu am mai avea nevoie sa crestem in continuare.

- Ma accept pe mine insumi / insami astazi?
- Ce imi place la mine? Ce s-a schimbat de cand am inceput sa parcurg Pasii?

MAI DEPARTE

Poate ca in trecut – in copilarie, sau in timpul alcoolismului activ – am avut niste viziuni fugitive despre ceea ce puteam deveni. Probabil ca gandeam ori ca viata nu ne-a pus in locul in care am fi putut deveni ceea ce am visat, ori ca eram pur si simplu incapabili de a ne ridica mai sus. Poate ca odata visam la bani, statut sau pozitie sociala. In programul spiritual al Alcoolicilor Anonimi suntem preocupati mai mult de cresterea spirituala. Vrem sa ne gandim la calitati pe care am vrea sa le avem, sau la alti oameni in recuperare pe care ii cunoastem si care au calitati pe care le dorim si noi.

Pe masura ce lucram la acest Pas, incepem sa avem o viziune a persoanei care am vrea sa devenim. Daca am fost egoisti, probabil ca vom avea viziunea schimbarii intr-o persoana altruista, poate ajutand pe un alt alcoolic sa intre in recuperare sau un alt gest altruist. Daca am fost lenesi, ne putem imagina ca vom deveni productivi si ca vom culege roadele eforturilor noastre. Daca am fost nesinceri, putem visa la libertatea care va fi a noastra atunci cand nu mai trebuie sa ne ingrijoram atata ca vom fi descoperiti. De la acest Pas vrem sa obtinem o viziune asupra propriei persoane si un sentiment de speranta ca putem atinge aceasta viziune.

- Ce cred ca voi face cu calitatile la care vreau sa ajung?
- Ce voi face in legatura cu cariera mea? Ce voi face in timpul liber?
- Ce fel de parinte, partener sau prienten voi fi? Precizeaza punctual.

Aceasta viziune poate sa ne inspire. Daca o evocam atunci cand simtim disperare, sau atunci cand se pare ca ne va trebui mult timp sa ne atingem idealurile, ne va sustine si ne va ajuta sa ne reinnoim bunavointa. Viziunea noastra este trambulina catre Pasul Sapte, in care ii vom cere Lui Dumnezeu, asa cum Il intelegem noi, sa ne indeparteze defectele.
(Sursa:http://alcooliciianonimicraiova.uv.ro/?page_id=165)
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
Adaugă Răspuns 


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)